ترميم بتن
در صورت لطمه ديدن بتن و نمايان گشتن علائمي مانند وجود ترك، كرمو شدن بتن، شن زدگي و .... نياز مي باشد تا طي عملياتي به نام ترميم بتن، بتن آسيب ديده را بهبود بخشيد. بنابراين ترميم بتن به معناي اصلاح بخش هاي آسيب ديده از سازه و جايگزيني اجزاء تخريب شده است.
ترميم درواقع جايگزيني يا اصلاح مصالح، اجزاء يا اعضاي خراب شده، آسيب ديده، يا معيوب يك سازه است. به عبارت ديگر، ترميم شيوهاي است كه به طولانيتر شدن عمر مفيد واقعي سازه و رسيدن به عمر مفيد طراحي آن كمك ميكند.
پس ترميم بتن موجب افزايش طول عمر مفيد سازه و بهبود عملكرد آن مي گردد.
امروزه بتن به عنوان يكي از پركاربردترين مصالح ساختماني در اكثر سازه هاي موجود در دنيا شناخته مي شود. با اين وجود همانطور كه ميدانيم نحوه ي عمل آوري، ساخت بتن و همچنين اجراي آن، رابطه ي مستقيمي با طول عمر و مقاومت بتن دارد ولي تجربه ثابت كرده است كه عمر و دوام بتن علاوه بر وابستگي به كيفيت مصالح مصرفي تحت تاثير شرايط محيطي نيز قرار دارند و چنانچه بتن بر اساس شرايط محيطي ساختمان مربوطه طراحي و اجرا نگردد، با گذشت زمان از عمر مفيد آن كاسته مي شود و ساختار فيزيكي بتن دستخوش تغييرات نامطلوبي مي گردد كه مي تواند منجر به خرابي سازه ي بتني گردد.
همانطور كه بيان شد بدلايل متفاوتي اعم از ايرادات ساخت و طراحي، عوامل تاثير گذار محيطي و نحوه ي بهره برداري، بتن نيازمند تعمير و ترميم و در نهايت مقاوم سازي مي شود.
انواع روش ترميم بتن:
امروزه روش هاي استاندارد متنوعي براي ترميم و بازسازي سازه هاي بتني وجود دارد كه هر يك داراي مزايا، معايب و محدوديت هايي مي باشند. به كارگيري هر يك از اين روش هاي ترميم و بازسازي نيازمند شناخت دقيق پتانسيل هر يك از اين روش ها، معايب آنها، علت ايجاد عيب و تخريب، ابعاد، اكسپوز يا غير اكسپوز بودن، شرايط بهره برداري، محدوديت هاي اقتصادي و زماني، محدوديت هاي اجرايي و توقعات از عمليات مي باشند.
انواع عيوب سازه هاي بتني را مي توان به عيوب و تخريب سازه اي و غير سازه اي تقسيم بندي كرد. عيوب و تخريب هاي سازه اي به مشكلاتي اطلاق مي شود كه بر ظرفيت باربري سازه تاثير داشته و باعث اختلال در باربري سازه مي گردد. ترميم و تقويت بتن جهت رفع عيوب سازه اي بايد به نحوي باشد كه بتن قادر به افزايش ظرفيت باربري و تحمل مقداري از بار وارد شده به سازه را داشته باشد.
از مشكلات غير سازه اي كه نيازمند ترميم بتن ضيعف مي باشند نيز مي توان به مواردي مانند: وجود ترك هاي عريض و پرعمق ناشي از بروز حوادث، خوردگي و شكستگي بتن با ابعاد زياد، درز هاي اجرايي ناشي از قطع بتن و ... اشاره كرد.
در ترميم بتن و تعميرات غير سازه اي، عمليات صورت گرفته باربر نبوده و صرفاً به منظور زيباسازي، جلوگيري از معضلات بهره برداري مانند نشت آب، حفظ دوام و .... انجام مي گيرد.
انواع روش هاي تعميرات و ترميم سازه هاي بتني اعم از: قالب بندي و بتن ريزي با بتن حاوي افزودني هاي بتن، بتن پيش آكنده، بتن پاشي يا شاتكريت، ترميم دستي، تزريق رزين اپوكسي و پلي يورتان، بتن اصلاح شده با پليمر و چسب اپوكسي يا لاتكس، بتن هاي پليمري و … مي باشند.
نحوه ي ترميم بتن
هنگامي كه به بتني با ظاهر خشن، متخلخل و پوسته پوسته (كه به اصطلاح به آن بتن كرمو گفته مي شود) برخورد ميكنيم، مي بايست عمليات ترميم و تعمير بتن را در دستور كار قرار دهيم.
در صورت عدم ترميم عضو بتني، ساختمان مورد نظر به شدت مقاومت خود را از دست مي دهد و به مرور سست مي گردد.
براي ترميم بتن آسيب ديده ابتدا بايد بتن كرمو تخريب شود سپس ملات ريزي مجددي صورت گيرد و با استفاده از مواد ترميم بتن و ملات هاي ترميمي، با روش مناسب اقدام به ترميم بتن كرد سپس مي توان ميزان مقاومت فشاري بتن را با آزمايش بتن اندازه گيري و در صورت نياز اقدام به مقاوم سازي ساختمان نمود.
برچسب: